Lektin Nedir? Lektinin Zararları Nelerdir?

lektin nedir

Lektin nedir ve lektinin zararları nedir? Lektinsiz beslenme diyeti ile daha sağlıklı ve daha rahat bir yaşam sürebilirsiniz. Glutende olduğu gibi lektin de bazı insanlarda rahatsızlık yaratır. Lektin, birçok besinde bulunan ve fazlası zararlı olabilecek bir proteindir.

Özellikle tahıllarda ve baklagillerde bulunan lektin, uzmanlara göre bağırsak geçirgenliğini arttırmakta ve otoimmün hastalıkları tetiklemektedir. Bazı lektin içeren besinlerin fazla tüketimi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Peki lektin nedir ve lektinsiz beslenme diyeti nasıl yapılır?

lektin nedir

İlginizi çekebilir: Bağırsak Florasını Düzenlemek İçin Nasıl Beslenmek Gerekir?

Lektin nedir?

Tüm hayvan ve bitkilerde bulunan bir proteindir. Hayvanlarda bulunan lektinler, normal olan fizyolojik işlevlerde önemli rollere sahiptir. Bitki lektinleri ise rolleri daha azdır. Bazı bitkilerde bulunan lektinler zehirlidir.

Peki hangi besinlerde lektin bulunur?

  • fasulye, mercimek, bezelye, soya fasulyesi ve yer fıstığı gibi baklagiller
  • domates ve patlıcan gibi itüzümü sebzeleri
  • süt dahil süt ürünleri
  • arpa, kinoa ve pirinç gibi tahıllar
  • fıstık ezmesi ve fıstık yağı gibi fıstık bazlı ürünler
  • kekler, krakerler ve ekmek dahil olmak üzere tahıl veya unla yapılan tüm tahıllar ve ürünler

Yapılan araştırmalara göre lektin içeren besinleri pişirerek lektinleri etkisiz hale getirmek mümkündür. Bu açıdan baklagilleri iyice pişirmek önem taşır. Örneğin barbunya lektin bakımından zengindir. Bu açıdan öncesinde iyice ıslatıp daha sonra uzun süre pişirmek önemlidir. Lektin nedir sorusundan sonra lektinin zararlarına geçmeye ne dersiniz?

lektin nedir

Lektinin zararları nelerdir?

Lektin, her ne kadar bazı rahatsızlıklara sebep olsa da ciddi anlamda endişelenmeyi gerektirmez. Doğru bir şekilde pişirildiğinde lektinin zarar vericiliği ortadan kalkar. Yapılan araştırmalara göre tükettiğimiz yiyeceklerin %30’u lektin içermektedir. Peki lektin ne gibi sorunlara neden olur?

Lektinin en önemli zararlarından biri sindirim sistemini rahatsız etmesidir. Vücudumuz lektinleri sindiremediği için şişkinlik hissetmemize sebep olur. Sindirim sistemini kaplayan hücre zarlarına bağlanarak metabolizmanın işleyişini bozar. Özellikle huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığına sahip olanlar lektin içeren besinleri tükettikten sonra rahatsızlık hissedebilir.

Lektinin zararlı etkilerinden biri de yiyeceklerin toksik olmasına neden olmasıdır. Çiğ ya da az pişmiş fasulyeler, toksik etki yaratır. Bunları yedikten sonra kusma, mide bulantısı, ishal yaşanabilir. Uzmanlara göre tüm fasulye türlerini en az 30 dakika pişirmek gereklidir. Bu şekilde pişirerek lektinleri yok edebilir ya da zararsız hale getirebilirsiniz. Bu tür yemekleri yaparken düşük ısı kullanmamakta fayda vardır. Düşük ısıda yavaş yavaş pişirmek de yine bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir.

Lektinin en önemli zararlarından biri de bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Bağırsak duvarını incelttiği için geçirgen bağırsak sendromuna yol açar. Bu da lektinlerin ve alerjen maddelerin kana daha fazla karışmasına neden olur.

 

DMCA.com Protection Status