Kış Beslenmesi Nasıl Olmalı? 6 Kış Beslenmesi Tüyosu

kış beslenmesi

Kış beslenmesi aslında genel olarak bağışıklığın güçlü tutulması amacını taşır. Kış aylarında sık sık hastalanıyor, güçsüz düşüyor ve kendinizi kötü hissediyorsanız daha sıkı bir beslenme şekline geçiş yapmanız gerekir. Metabolizma hızını arttırmak ve bağışıklığı güçlendirmek için yediklerinize dikkat etmenizde fayda vardır. En önemli konulardan biri de mevsiminde sebze ve meyve tüketmektir. İşte kış beslenmesi ile ilgili diğer detaylar!

kış beslenmesi

Peki kış beslenmesi için hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız? İşte 6 kış beslenmesi tüyosu

Düşük kalorili beslenin

Soğuk havalarda iştahın açılması ve daha çok yemek yeme dürtüsünün oluşması son derece normaldir. Soğuk havalarda vücut deri altındaki yağ dokusunun daha kalın olması için çalışır. Bu sebeple daha kalorili beslenmeye yöneliriz. Ancak kalorili beslendikçe iştah daha da açılır ve bu döngü fazla kilo alımına sebep olur. Bu sebeple kış aylarında daha fazla ve yüksek kalorili beslenmemeye dikkat etmek gerekir.

Az yağlı ve düşük kalorili yemekler yiyerek kilo kontrolü sağlamak mümkündür. Çünkü fazla kilo alımı, hastalıklara daha kolay yakalanma riskini taşımak demektir. Aynı zamanda porsiyon kontrolü yapmak da son derece önemlidir. Doymuş yağlar yerine zeytinyağı gibi daha sağlıklı yağlar tüketmekte fayda vardır. Sebze ve meyve tüketimini arttırmak da yine düşük kalorili beslenmek için en ideal tercih olacaktır. Sebze ve meyveler bol miktarda vitamin ve mineral içerdiği için kış aylarında bağışıklığı da güçlü tutar. Sebzelerin düşük kalorili olması da kilo alımını engeller.

Kış beslenmesi için tüketebileceğiniz sebze ve meyveler şunlardır:

  • Narenciye ürünleri (portakal, mandalina, limon, kumkuat, greyfurt vb.)
  • Minik taneli, kırmızı renkli meyveler (siyah üzüm, nar, kuru erik, yaban mersini vb.)
  • Sarı ve turuncu renkli meyveler ( kuru kayısı, armut, muz, mango, elma vb.)
  • Yeşil ve koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, yeşil biber, maydonoz, roka, tere, marul, kıvırcık, fesleğen vb.)
  • Sarı, turuncu, kırmızı sebzeler (havuç, kabak, bal kabağı, turuncu biber, kırmızı biber, domates vb.)

Sebzelerin yanı sıra soğan ve sarımsak tüketimini de arttırarak bağışıklığınızı arttırabilir ve vücut direncinizin güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

kış beslenmesi

Haftada 2-3 kez balık yiyin

Kış aylarında balık tüketmek oldukça faydalıdır. Selenyum ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan deniz ürünleri sağlığa son derece faydalıdır. Ayrıca bu deniz ürünleri bağışıklık sistemini de güçlü tutar.

Süt ürünleri tüketin

Kış aylarında güneşe daha az maruz kaldığımız için D vitamini eksikliği çekmemiz mümkündür. Kalsiyum, fosfor ve D vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri tüketerek bu açığı kapatabiliriz.

Gün içinde su içmeyi ihmal etmeyin

Birçok insan kış aylarında daha az su içme eğiliminde olur. Kış aylarında daha az terlendiği için su içme ihtiyacı hissedilmez. Oysaki su, her mevsimde vücudun ihtiyacıdır. Vücut fonksiyonlarının eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi için günde en az 2 litre su içilmesinde fayda vardır.

Lifli beslenin

Kış aylarında metabolizma yavaşlar. Kış beslenmesi yapmanın asıl amacı da bunu ortadan kaldırmaktır. Yüksek kalorili ve karbonhidratlı beslenme yoğun olduğu için kabızlık sorunun yaşanması da muhtemeldir. Bu sebeple lif oranı yüksek yiyecekleri daha fazla tüketmekte fayda vardır. Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam tahıllar ve tohumlar lif bakımından zengin besinler arasında yer alır.

Bitki çaylarını ihmal etmeyin

Kış aylarında sıcak bir şeyler içme isteğinizi siyah çay ve kahveden yana kullanıyorsanız belki de artık bitki çayları tercih etmenizin vakti gelmiştir. Kış aylarında daha kolay hastalanmamak için bol bol yeşil çay, ıhlamur çayı, zencefil çayı tüketebilirsiniz. Bu bitki çaylarını tarçın, zencefil, karanfil gibi baharatlarla çok daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

 

DMCA.com Protection Status