Kahvenin Serüveni, Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

kahvenin serüveni

Sizin için en sevilen içeceklerden biri olan kahvenin serüveni ile ilgili bilgileri derledik. Kahve muhabbet, barış ve samimiyeti simgeleyen bir içecektir. Dünyadaki herkesin bildiği ve severek içtiği bir içecektir. Her kültüre ait kahve pişirme yöntemi ve ikram biçimi vardır. Ama Türkiye’de kahvenin önemi daha farklıdır. Aile temelinin başlangıcı olan kız isteme törenlerinin vazgeçilmez ikramıdır.  Geçmişten bugüne kız isteme törenlerinin baş içeceklerindendir.

Hele ki eski dönemlerde kahve ikramı kız evi için saygınlık göstergesiydi. Bu adet gelenek ve görenek halen kız isteme ritüellerinde devam etmektedir. Kız isteme de kahvenin iyi ve güzel oluşunu köpüklü olması etkiler. Bol köpüklü kahve kahvenin güzel olduğunun ifadesidir.

Kahve eski dönemlerde zor bulunan bir üründü. Nadir bulunan bir içecek olduğundan misafirliğe gelenlere kıymet verdiklerini göstermek için kahve ikram edilirdi.

Türkiye’de kahveye sadece kız istemelerinde önem verilmemiştir. Sosyal hayatın temeline girmiş bir içecektir. Hatta Türkiye’deki kahvaltı öğününün anlamı kahveden önce yenen yemektir. Yani kahvaltı kelimesi kahve (kahve altı) sözünden türetilmiştir. Genelde kahve tek başına ikram edilen bir içecek değildir. Yanında tatlı ile sunum yapılır.   Osmanlı kültüründe ise kahvenin ayrı bir önemi vardır. Yanında tatlı, lokum, reçel ya da hurma ile ikram edilirdi. Günümüzde ise kahvenin yanında çikolata veya kurabiye de ikram edilmektedir.

kahvenin serüveni

Kahve Türkiye sınırları içerisinde üretilmemektedir. Türkiye’de üretilmeyen bir bitki nasıl olur da kültürün, adetlerin temel yapısı haline gelip atasözlerinde bile yerini almıştır.  Bu durum kahveye karşı daha çok merak uyandırmaktadır.  Kahve Türkiye’ye nasıl gelmiş asıl memleketi neresi diye bir ilgi uyandırıyor. Peki kahvenin serüveni için hazır mısınız?

Kahvenin serüveni nerede başlar?

Kahvenin memleketi Habeşistan’ın Kaffa yöresi olup adını da bu yöreden almıştır. Kaffa bölgesinde çobanlık yapan bir kişi hayvanlarını otlatmaya çıkardığında bazı bitkilerden sonra hayvanların daha rahatladığını ve canlandığını fark etmiştir. Bu bitkileri deneyip çevrede yaşayanlar ile bu durumu paylaşmıştır. Bu otlar herkes tarafından beğenilerek kullanılmaya başlanmıştır. Tüccarlar ilk olarak kahveyi Yemen’e getirmişler. Kahve Yemen’den Mekke’ye Medine’ye, Mısır’a, Bağdat’a oralardan da Anadolu’ya kadar ulaşmıştır. Osmanlı döneminde ise İtalyan tüccarlar tarafından ilk İtalya’ya oradan da diğer Avrupa ülkelerine götürülmüştür.

kahvenin serüveni

Avrupalılar kahveyi Türkler ve Araplardan sonra içmeye başlamalarına rağmen bu konuda başarılı bir şekilde kahveyi çeşitlendirmişlerdir. Türkler ise Osmanlı döneminden günümüze kadar kahveyi aynı yöntemle içmişler sadece kahve sunumlarında kullandıkları fincanları çeşitlendirmişlerdir. Kahvenin serüveni işte bu şekilde günümüze ulaşmıştır.

Hatta kahve içip muhabbet edebilmek için kahvehaneler kurmuşlardır. Kahve bu toplum için sosyal yaşamda yerini etkili bir şekilde almıştır. Kahve atasözleri ve deyimlerde de yerini almıştır.

Gönül ne kahve ister, ne kahvehane; gönül muhabbet ister kahve bahane

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır

Kahve Falı

Kahve toplum tarafından o kadar çok sevilmiş ki fallara dahi konu olmuştur. Hangi tarihten bu tarafa kahvenin fal aracı olduğu bilinmemektedir. İnsanoğlu geleceği merak ettiği için neredeyse her nesne ile fal bakmıştır. Kahve falı ise kahve içtikten sonra yapılan bir faaliyettir. Kahve içildikten sonra kahve tabağına fincan dibindeki kahve tortusuyla ters çevrilerek kapatılır. İçindeki telve fincanın çevresine dağılır ve bazı şekiller meydana getirir. Fincandaki şekillere gelecek ile ilgili yorum yapılır. Fal baktıranlar ise duyduğu kısmet dolu ve güzel sözlerle ilgili olarak hayata daha umutla bağlanır.  Ayrıca fal sosyalleşmek ve eğlenmek için yapılan etkinliklerdendir.

kahvenin serüveni

Köpüklü kahve yapmanın püf noktaları

Bir fincan kahve için ölçü:

2 çay kaşığı Türk kahvesi

1 çay kaşığı toz şeker

1 fincan soğuk su(klorlu çeşme suyu olmamalıdır.)

  • Kahve içecek kişi sayısına göre ölçü arttırılır.
  • Küçük bir cezvenin içerisine bir fincan soğuk su konulur.
  • Bir tepeleme çay kaşığı toz şeker eklenir.
  • En son 2 tepeleme çay kaşığı kahve cezvenin içerisine konulup karıştırılır. Köpüklü kahve için kahvenin miktarının biraz fazla olması gerekir.
  • Tüm malzemeler cezveye konulduktan sonra ocakta orta ateşte kahve pişirilmeye bırakılır.
  • Kahve ocağa alındıktan sonra kesinlikle karıştırılmamalıdır. Cezve ısındıkça kenarlardan köpüklenir. Bu köpükler fincana alınmalıdır. Cezve yine ocağın üzerine konulur. Tekrardan köpüklenmesi sağlanır. Afiyet olsun.

İlginizi çekebilir: Kahve Diyeti ile Kısa Sürede İncelebilirsiniz

DMCA.com Protection Status