Diyabet Nedir? Diyabet Nasıl Önlenir?

diyabet nasıl önlenir

Sizin için en yaygın hastalıklardan biri olan diyabet ile ilgili diyabet nasıl önlenir yazısı derledik. Diyabet, günümüzde giderek artan sayıda insanı etkileyen yaşam boyu süren bir hastalıktır. Ofiste uzun süre hareketsiz kalma, yağlı ve şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi gibi sağlıksız faktörleri içeren yoğun modern yaşam tarzı diyabet insidansını artırmıştır. Peki diyabet nasıl önlenir?

Diyabet nedir?

Vücudumuz enerjisinin çoğunu diyetimizden aldığımız glikozdan alır. Öğünler sırasında veya öğünler arasında vücut, beyni, kasları ve diğer organları beslemek için glikoz üretmek için karbonhidratları parçalar.

Sağlıklı bir glikoz dengesini korumak sağlık için önemlidir ve insülinin devreye girdiği yer burasıdır. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, glikoz seviyelerini sıkı bir şekilde düzenler. Yemek yedikten sonra, vücuda glikozu kan dolaşımından enerjiye dönüştürmesi için sinyal vererek vücudun fazla glikozu depolamasına yardımcı olur. Vücut insülini düzgün bir şekilde üretemediğinde veya kullanamadığında kan şekeri seviyesi yükselir ve diyabet gelişir.

Bugün dünya genelinde yaklaşık 425 milyon kişi bu hastalıktan mustarip olup, 2035 yılına kadar bu sayının dünya genelinde 495 milyona yükseleceği ve ülkemizde yaklaşık 12 milyon kişiye diyabet teşhisi konulacağı tahmin edilmektedir. Bu ürkütücü sayıların en temel sağlık sorunlarından biri olduğu düşünülürse, şeker hastalığına biraz daha yakından bakalım. Çeşitli nedenlerle iki ana diyabet türü vardır.

diyabet nasıl önlenir

Tip 1 diyabet nedir?

Tip 1 diyabet daha az yaygındır ve diyabetli tüm insanların yaklaşık yarısını etkiler. En sık çocuklarda ve ergenlerde görülür ve vücudun çok az insülin üretmesinden veya hiç insülin üretmemesinden kaynaklanır. Bu, kan şekerinizi kontrol etmek için her gün insülin enjeksiyonu yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Tip 2 diyabet nedir?

Tip 2 diyabet daha yaygındır ve öncelikle yetişkinleri etkiler ve vücut insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar.

Tip 1 ve Tip 2’ye yol açan nedir?

Tip 1 diyabet, vücudun insülin üreten hücrelere saldırması ve işe yaramaz glikoz biriktirmesiyle ortaya çıkar. Tetikleyicileri ve risk faktörleri bilinmemektedir ancak genetik ve çevresel koşulların bir kombinasyonu ile ilişkilidir. Örneğin, ailede diyabet öyküsü olması riskinizi biraz artırabilir.

Tip 2 diyabet, vücut insüline etkili bir şekilde yanıt vermediğinde ortaya çıkar ve kan şekeri seviyelerinin yükselmeye devam etmesine neden olur. Genetik gelişimine katkıda bulunabilir, ancak diyet ve fiziksel aktivite gibi yaşam tarzı faktörleri bu tip diyabetin gelişiminde önemli bir rol oynar.

diyabet nasıl önlenir

Belirtileri nelerdir?

Her iki türün de benzer semptomları vardır, ancak asıl fark ortaya çıktıkları zamandır. Tip 1 semptomlar genellikle aniden ortaya çıkarken Tip 2 semptomların ortaya çıkması yıllar alabilir. Belirtiler şunları içerir:

  • Olağandışı susuzluk ve ağız kuruluğu
  • Ani kilo kaybı
  • Sık idrara çıkma
  • Sürekli açlık
  • Bulanık görüş
  • Düşük enerji, yorgunluk
  • Yatak ıslatma
  • Uzuvlarda uyuşma veya uyuşma
  • Artan cilt enfeksiyonları
  • Yavaş yara iyileşmesi

Diyabetin yol açtığı sağlık sorunları

Diyabetin dünya çapında toplam sağlık bakımı maliyetlerinin %5 ila %5’ini oluşturduğu tahmin edilmektedir ve yetişkinlerde körlük ve körlüğün önde gelen nedenidir. İlerlemiş şeker hastalığında şeker hastalığı parmak ve bacak amputasyonuna neden olabilir. Diyabet ayrıca kalp krizi, felç ve böbrek hastalığı riskini artırır. Peki diyabet nasıl önlenir?

diyabet nasıl önlenir

Diyabet nasıl önlenir?

Tip 1 diyabetin nedenleri ve riskleri halen araştırıldığı için bu tip diyabetin nasıl önleneceğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, en yaygın diyabet türü olan tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltmak için bazı yaşam tarzı önlemleri alabilirsiniz. Aslında araştırmalar, diyet değişiklikleri ve egzersizle tip 2 diyabetin dörtte birine kadar önlenebileceğini gösteriyor.

Obezitenin tip 2 diyabet geliştirme riskine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Yani sağlıklı kiloyu korumak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve tütün ürünlerinden uzak durmak bu tip şeker hastalığından korunmada çok önemlidir. Yapabileceğiniz daha basit işlemlerden biri. Peynir ve tereyağı gibi doymuş yağlar için avokado, fındık, zeytin ve bitkisel yağlarda bulunan doymamış yağları ikame etmeye değer olabilir. Su, tahıl, meyve ve sebze alımınızı artırın. Aşırı alkol ve şekerden kaçınılmalıdır. Yüzme ve koşu gibi aerobik ve aerobik egzersizi birleştirmek de kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için çok önemlidir.

Kelimenin özü; kolesterol, tansiyon ve şeker seviyenizi düzenli sağlık kontrolleri ile izlemelisiniz. Şunu unutmayın; diyabetli her 2 yetişkinden 1’ine henüz teşhis konmamıştır. Bu nedenle seviyenizi kontrol etmek için doktorunuza danışın ve gerekli önlemleri belirlemek için gerekli testleri yapın.

 

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Yaşamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 8 Madde!

DMCA.com Protection Status