Sağlıklı Ara Öğün Alternatifleri Nelerdir?

sağlıklı ara öğün

Sağlıklı ara öğün yapmak, diyeti kolaylaştıran yöntemlerdendir. Diyetisyenlerin de önerdiği gibi 3 ana, 3 ara öğün yapmak sağlıklı beslenmek için önem taşır. Ana öğünlerde çok fazla yemek yememek için ara öğün yapmak gerekir. Elbette ara öğünleri sağlıklı yiyeceklerden seçmek son derece önemlidir. Kan şekerini dengelemek, enerji kazanmak ve keyif yapmak için ara öğünleri atlamamanızda fayda vardır. Akşam ya da öğle yemeğine daha çok varsa ve karnınız kazındıysa yapılacak en iyi şey sağlıklı ara öğün alternatifleri tüketmektir.

sağlıklı ara öğün

Peki nedir bu sağlıklı ara öğün alternatifleri?

Taze ya da kuru meyve

Sağlıklı bir ara öğün yapmak için ilk tercih edilebilecek yiyecekler meyvelerdir. Özellikle taze meyveler sağlık açısından oldukça faydalıdır. Lif, vitamin ve mineral içerdiği için vücudumuzun işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey porsiyondur. Meyveler, şeker içerdiği için çok fazla tüketmemekte fayda vardır. Ayrıca meyvelerin kan şekerini dengesizleştirmemesi açısından bir süt ürünü ile birlikte tüketilmelidir. Süt, yoğurt ya da kefir iyi bir tercih olacaktır. Taze meyvelerin yanı sıra kuru meyveler de ara öğünlerde tüketilebilir. Yanınızda taşıması daha kolay olacağından dışarıda olduğunuz günlerde kuru meyveleri tercih edebilirsiniz.

Yoğurt

İnsan sağlığına son derece faydalı olan yoğurt, diyetlerin de vazgeçilmezidir. Özellikle ev yoğurtları bağırsak sağlığına oldukça faydalıdır. Kalsiyum zengini yoğurdun en önemli özelliği ise yağ yakımını hızlandırmasıdır. Bu açıdan ara öğünlerde yoğurt tüketerek çok daha kolay kilo verebilirsiniz. Daha fazla tok tutması açısından yoğurda yulaf ezmesi, keten tohumu ya da chia tohumu ekleyebilirsiniz. Tatlı krizini geçirmek için meyve doğrayabilir ve tarçın serpebilirsiniz. Tuzlu bir şeyler yeme ihtiyacı duyuyorsanız baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.

Kefir

Yoğurdun yanı sıra kefir de faydaları sayısız besinlerden biridir. Fermente süt ürünü olan kefir, sindirim ve bağırsak sağlığına oldukça faydalıdır. Marketlerde de bulunabilen kefirin ev yapımı versiyonu propiyotikler açısından daha zengindir. Dengeli bir karbonhidrat, protein ve yağ oranı olan kefir diyetlerde tüketilmesi önerilen içeceklerdir. İshal ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Kan şekerini dengeler ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kefiri meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.

Kuru yemişler

Ara öğün konusunda sağlıklı bir seçim yapmak istiyorsanız kuru yemişleri evinizden eksik etmemelisiniz. Özellikle badem, fındık, ceviz, Antep fıstığı gibi faydalı kuru yemişler ara öğünlerde gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Diyet yapanların yanı sıra her yaştan insanın da tüketmesi gereken kuru yemişlerdendir. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için sağlığa sayısız faydası bulunur. Kemikleri güçlendiren, beyin sağlığını koruyan ve kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşüren kuru yemişleri hayatınızdan eksik etmemelisiniz. Ancak kalori hesabı yapıyorsanız porsiyon miktarına önem vermeniz gerekir. Bir avuç kuru yemiş ara öğün için yeterlidir. Kuru yemişleri kuru meyvelerle birlikte de tüketebilirsiniz. Aynı şekilde süt, yoğurt ya da kefir ile birlikte tüketerek daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Yulaf lapası

Son dönemlerin en popüler diyet yemeklerinden biri olan yulaf lapası da ara öğünlerde tüketilebilir. Süt ile pişirebileceğiniz yulaf lapasına kendi damak tadınıza göre çeşitli yiyecekler katabilirsiniz. Yulaf, lif bakımından son derece zengin olduğu için sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi bağırsak sorunlarının ortadan kalkmasını sağlar. Özellikle şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız düzenli olarak yulaf ezmesi tüketmenizde fayda vardır. Yulaf lapasını sütün yanı sıra yoğurda karıştırarak da tüketebilirsiniz. Taze meyve, kuru meyve, kuru yemiş ile lezzetini zenginleştirebilirsiniz.

DMCA.com Protection Status