Lif Bakımından Zengin Besinler Nelerdir?

lif bakımından zengin besinler

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi, hayat kalitesi açısından son derece önemlidir. Bunu sağlamanın en kolay yollarından biri lif bakımından zengin besinler tüketmektir. Lifli besinler, içeriğinde bulunan maddeler sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenler ve metabolizmanın faaliyetlerinin de sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. Diyet listelerinde de genellikle lif besinler ağırlıklı olarak verilir. Kilo vermek ya da sağlıklı yaşamak için lifli besinlerin mutlaka tüketilmesi şarttır.

Lif bakımından zengin besinler ne anlama gelir?

Lifli besinler, suda çözünen ve suda çözünmeyen besinler olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Baklagiller, tahıllar suda çözünür. Bazı lifli besinler ise suda çözünmez. Sağlıklı bir şekilde işleyen bir metabolizmaya sahip olmak için günde ortalama 25 gram lif tüketmek gerekir. Lif bakımından zengin olan sebzeler, meyveler ve diğer besinler sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra kalp sağlığını da korur.

lif bakımından zengin besinler

Peki lif bakımından zengin besinler hangileridir?

Badem

1 avuç bademde 3 gram lif bulunmaktadır. Özellikle ara öğünlerde tüketilerek hem açlığı kontrol altına alabilir hem de lifli beslenmiş olursunuz. Bir avuç badem 170 kaloridir. Fazlası, kilo aldırabilir.

Elma

Meyveler, lif açısından zengindir. Bunlar arasında yüksek lif oranıyla dikkat çeken elma, sağlık açısından sayısız faydaya sahiptir. Diyet listelerinde de yer alan elmanın bir tanesinde 4 gram lif bulunur. Özellikle kabuklarıyla birlikte tüketirseniz metabolizmanızı hızlandırır ve tok tutar. Eğer insülin direnciniz varsa üzerine tarçın seperek tüketebilirsiniz.

Brokoli

En sağlıklı besinlerden biri olan brokoli, lif bakımından da zengindir. 1 porsiyon haşlanmış brokoli, 5 gram lif içerir. Brokoli lifli olduğundan kilo vermek için de tüketilebilir. Bu etkilerinin yanı sıra kanseri önleyen besinler arasında da yer alır.

Bezelye

1 porsiyon pişmiş bezelye, 8.8 gram lif içerir. Hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemini düzenleyen bezelye aynı zamanda antioksidan zenginidir. Bu özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır ve sağlıklı olmanızı sağlar.

Yulaf Ezmesi

Her ne kadar diyet ve spor yapanların sıklıkla tükettiği bir besin olarak bilinse de her insanın tüketmesi gereken sağlıklı bir besindir. Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra tok tutucu özelliği de vardır. Özellikle bağırsak rahatsızlıkları yaşayanlar için oldukça yararlıdır. Kilo vermek ya da sağlıklı yaşamak için yulaf ezmesini mutfağınızdan eksik etmeyin.

Ahududu

Kırmızı meyveler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kırmızı meyvelerden biri olan ahududu, lezzetli olmasının yanı sıra lif kaynağı olarak da bilinir. Bir kase ahududu tüketerek 3 günlük lif ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Armut

Taze armut tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu lifi karşılayabilirsiniz. Bir orta boya armutta yaklaşık olarak 5 gram lif vardır. Metabolizmayı hızlandırmak, kilo vermek ya da sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak için günde bir adet armut tüketebilirsiniz.

Mercimek

Lif bakımından zengin besinler arasında olmasının yanında aynı zamanda B vitamini ve protein açısından da zengindir. Bir porsiyon mercimekte 15 gram lif bulunmaktadır. Mercimek, bir diyet listesi ya da sağlıklı beslenme programında mutlaka yer almalıdır.

Bulgur

B vitamini bakımından zengin olan bulgur, aynı zamanda hazmı kolaylaştırır. Bir porsiyon haşlanmış bulgurda yaklaşık olarak 3,5 gram lif bulunur. Ana yemeklerde tüketerek sindirim sisteminin işleyişini düzenleyebilirsiniz.

Avokado

Lif bakımından zengin olmasının yanı sıra sağlık açısından da sayısız faydaya sahiptir. Hem diyette tüketebilir hem de sağlıklı olmak adına yaşamınıza katabilirsiniz.

İncir

1 kase incir yaklaşık olarak 15 gram lif içerir. Hem kuru hem de yaş incir tüketerek kabızlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kabak

1 kase kabak 9 gram lif içermektedir. Sindirim sistemini düzenlemesinin yanı sıra düşük kalorili olduğundan diyette rahatlıkla tüketilebilir.

DMCA.com Protection Status