Intermittent Fasting Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Intermittent Fasting diyeti

Aralıklı oruç olarak da bilinen Intermittent Fasting diyeti, son zamanlarda popülerleşmiş olsa da uzun yıllardır tercih edilen bir diyet yöntemidir. Kilo vermek, sağlıklı yaşamak ya da hayat tarzını değiştirmek isteyenlerin uyguladığı bu yöntem, günümüzde diyet ve zayıflama alanının gündemine oturdu. Peki popüler hale gelen bu diyet türü nasıl yapılır? İşte Intermittent Fasting diyeti ile ilgili bilgiler.

Intermittent Fasting diyeti

Intermittent Fasting diyeti nedir?

Bu diyet, belirli saatlerde aç kalıp belirli saatlerde sağlıklı besinler tüketmeye dayanır. Genellikle 16 saat açlık, 8 saat tokluk olarak belirlenir. Ancak süresini belirlemek kişinin kendisine bağlıdır. Belirli bir süre aç kalındığında, metabolizma hızlanır. 8 saatlik tokluk süresini gün batımından önce yapmak son derece önemlidir. Gün batımından sonra açlık döngüsüne başlayarak vücudunuzun kendi kendini onarmasını sağlamış olursunuz.

Açlık süresi boyunca vücut kendini onarır, yağ metabolizması ve detoks sistemi düzene girer. Sürekli olarak yemek yediğinizde vücudunuz sürekli glikojen üretir. Vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda sürekli üretilen glikojeni tüketir. Bu yüzden enerji ihtiyacını yağdan karşılayamaz. Ancak 12-16 saat aç kalındığında vücut glikojen kaynağını tükettiği için yağ yakmaya başlar. Düzenli olarak Intermittent fasting yapıldığı taktirde vücutta yağ yakıldığı için kilo verilir ve incelme sağlanır.

omad diyeti

 Intermittent Fasting diyeti çeşitleri nelerdir?

12:12: 12 saat açlık ve 12 saat tokluk şeklinde uygulanan aralıklı oruç yöntemidir. İlk defa aralıklı oruç yapacaksanız bu yöntemle başlayabilirsiniz.

16:8: En ideal Intermittent Fasting yöntemidir. 16 saat açlık, 8 saat tokluk olarak uygulanır. 16 saat aç kalındığında vücutta yağ yakımı hızlanır.

5:2: Bu yöntemde ise haftada belirlenen 2 gün, açlık döngüsü olarak kabul edilir. Bu 2 günde katı gıdalar tüketilmez. Zorlayıcı bir yöntem olsa da metabolizmayı hızlandırmak için tercih edilir.

24: Haftanın herhangi bir gününde 24 saat boyunca aç kalmayı gerektiren bir aralıklı oruç yöntemidir.

şekersiz 21 gün diyeti

Intermittent Fasting diyeti nasıl yapılır?

Bu diyeti yaparken, size en uygun yöntemi tercih ettikten sonra nasıl besleneceğinizi belirlemeniz gerekir. Çünkü, tokluk döngüsü boyunca sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. İşlenmiş, kalorili ve fazla yağlı yiyecekleri tüketmemekte fayda vardır. Bol bol sebze yemekleri, taze meyve, ızgarada yapılmış et, tavuk, balık türevleri, kuru baklagiller, kuru yemişler tokluk döngüsünde tüketilebilen yiyeceklerdendir.

Açlık döngüsünde ise bol bol su tüketmek gerekir. Suyun yanı sıra sade kahve ya da yeşil çay da tüketilebilir. Bunun dışında süt, kefir gibi içecekler tokluk döngüsünde tüketilmemelidir. Aralıklı oruç yaparken ilk bir hafta içinde yorgunluk ve baş ağrısı görülebilir. Ancak bu belirtiler bir süre sonra kaybolur. Vücut açlığa alışır ve tekrar enerjik bir hale gelirsiniz. Bu diyeti yaparken aynı zamanda egzersiz de yaparsanız kısa sürede ideal kilonuza ulaşmanız mümkündür. Bu diyette en önemli noktalardan biri de tokluk döngüsünde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri almanızdır. Vücudun güçsüz kalmaması için her besin grubundan sağlıklı yiyecekler tüketmelisiniz.

Eğer herhangi bir hastalığınız varsa Intermittent Fasting diyeti yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bazı hastalıklar uzun süre aç kalmak için uygun değildir. Eğer diyabet rahatsızlığınız varsa bu diyeti yapmak için öncesinde doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Bunun dışında herhangi bir rahatsızlığınız yoksa sağlıklı bir şekilde kilo vermek için tercih edebileceğiniz en iyi yöntemlerden biri aralıklı oruç yöntemidir. Vücudunuz alıştığında farklı Intermittent Fasting yöntemlerini deneyerek metabolizmanızı şaşırtabilirsiniz. Kendi yaşam tarzınız için en uygun yöntemi bularak düzenli bir şekilde yapabilir ve ideal kilonuza kavuşabilirsiniz.

 

Aristo Diyeti ile Fazla Kilolardan Kurtulun

DMCA.com Protection Status