Sürekli Aç Hissetmenin Nedenleri Nelerdir?

sürekli aç hissetmenin nedenleri

Diyet yaparken sürekli aç hissetmenin nedenleri en merak edilen konudur. Diyet yaparken ya da diyeti sonlandırdıktan sonra karşılaşılan en büyük sebeplerinden biri sürekli aç hissetmek. Eğer siz de gün içinde sık sık yeme isteği duyuyorsanız öncelikle sürekli aç hissetmenin nedenlerini saptamalısınız. Sık sık aç hissetme durumu kilo almaya, verilen kiloların geri dönmesine ya da yapılan diyetin sonlandırılmasına yol açar.

İşte sürekli aç hissetmenin nedenleri!

Sürekli Aç Hissetmenin Nedenleri Nelerdir?

Hormonal değişiklikler

Hormonlar, vücut işleyişini doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Tiroid, hipofiz, adrenal ve gonad kilo alımı ile doğrudan ilgilidir. Endokrin bezler olarak adlandırılan bu bezler, vücut fonksiyonlarını düzenler ve etkiler. Regl öncesi ve sırasında ve gebelik döneminde hormonların etkisiyle çok daha fazla aç hissetmek mümkündür. Erkeklerde de bazı hormon değişiklikleri sürekli aç hissetme dürtüsüne neden olabilir.

Kan şekeri düzensizlikleri

Sık sık acıkma, kan şekeri düzensizlikleri ile doğrudan ilgilidir. Glukoz, vücudun işleyişi için gereklidir. Doğru ve sağlıklı beslenerek kan şekerinin düzenli olmasını sağlamak mümkündür. Ancak şekerli ve basit karbonhidrat içeren besinler tüketildiğinde kan şekeri dalgalanmaya başlar. Bu dalgalanma da sık sık acıkmaya ve açlık krizlerine neden olur. Yemek yedikten 2 saat sonra el titremeleri, tatlı tüketme ihtiyacı, halsizlik ve aşırı bir yeme dürtüsü kendini gösterebilir. Bu açlık krizlerinde yeniden şekerli ve karbonhidratlı besinler tüketirseniz 2 saat sonra tekrar açlık krizine girmeniz olasıdır. Bu açıdan sebze, meyve, baklagiller, kuru yemiş gibi sağlıklı besinleri tüketmek daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Karbonhidrat tüketimi

Bol karbonhidrat tüketiyorsanız erken acıkmanız olasıdır. Özellikle fast-food gıdalar çok fazla karbonhidrat alımına sebep olur. Hamburger, pizza gibi hazır yiyecekler ilk tüketildiğinde çok fazla tokluk sağlasa da kısa sürede yeniden acıktırır. Üstelik yeniden acıktığınız yeniden karbonhidrat tüketme isteği içinde olursunuz. Bu kısır döngüden kurtulmak için lif açısından zengin tahıl grubu besinleri, meyve ve sebzeleri, baklagiller ve yağlı tohumları beslenme düzenine katmalısınız. Bu tür sağlıklı yiyecekler kısa sürede acıkma sorunu yaşatmaz. Tam tersine uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Psikolojik sorunlar

Depresyon, anksiyete gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklar sürekli yemek yeme dürtüsüne sebep olabilir. Dışarı çıkmak istememek, sık sık atıştırmak ve kalorisi yüksek besinleri tüketmek psikolojik sorunlara işaret edebilir. Bu süreç devam ettikçe kilo alımı devam eder ve depresyon süresi uzar. Eğer sizin de psikolojik nedenlerden dolayı sürekli aç hissetme durumunuz varsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Duygusal yemek yeme

Birçok kişi için yemek yemek doyma amacı taşımaz. Acıkmasa bile sürekli yemek yemek isteyen pek çok kişi vardır. Bu açıdan kendinizi sık sık aç hissediyorsanız aslında aç olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Yaşadığınız bir gergin olay, stresli durum ya da beklediğiniz bir haber duygusal yemek yemeye neden olabilir. Sürekli yemek yeme döngüsüne girdiğinizde kendinizi dinleyerek aslında gerçekten aç olup olmadığınızı sorgulamalısınız.

Katı diyetler

Sürekli aç hissetmenin nedenleri arasında katı diyetler yapmak da vardır. Katı diyetlerde birçok yiyecek yasaklıdır. Verilen porsiyonlardan daha fazlasının tüketilmemesi gerekir. Ancak yapılan bu katı diyetler daha fazla yemek arzusu yaratır. Yasak olan yiyecekler çok daha fazla çekici hale gelir. Eğer sıkı bir diyet yapıyorsanız ve sürekli aç hissediyorsanız belki de yanlış bir diyet yapıyorsunuzdur. Katı kuralları olan bir diyet yapmak yerine porsiyona ve kalori miktarına dikkat ederek sağlıklı yiyecekleri tüketmeye yönelebilirsiniz. Bu şekilde kendinizi çok fazla kısıtlamadığınız için sürekli aç hissetme sorunundan da kurtulmuş olursunuz.

DMCA.com Protection Status