Mevsim Geçişlerinde Beslenme Nasıl Olmalı?

mevsim geçişlerinde beslenme

Mevsim değişiklikleri hem ruhen hem de fiziken bazı sorunlara sebep olabiliyor. Özellikle yaz sonrasında sonbahara geçiş yapmak çeşitli hastalıkların da gün yüzüne çıkmasına sebep oluyor. Mevsim geçişlerinde beslenme düzenine dikkat ederek bu süreci en sağlıklı şekilde atlatmak mümkün. Mevsim değişikliklerinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapabilecek en iyi şey beslenme düzenini sağlamak. Özellikle sonbahar başlangıcında yazın bitmesinin verdiği bir depresyon halinden söz edilebilir. Bu durum da yeme ataklarının ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu dönemde sağlıksız yiyecekleri daha fazla tüketme eğilimi gösteriyorsanız mevsim geçişlerinde daha sağlıklı alışkanlıklar kazanabilirsiniz. Bu dönemde sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutmak da son derece önemli. Hem enerjik olmak hem ruhsal olarak iyi hissetmek hem de hastalıklara karşı güçlü durmak için mevsim geçişlerinde beslenme düzenine dikkat etmek oldukça önemli.

Mevsim Geçişlerinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Peki mevsim geçişlerinde beslenme düzeni nasıl sağlanır?

Sonbahar, ilkbahar gibi mevsim değişikliklerinde metabolizma hızı yavaşlayabilir, bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve vücut direnci düşebilir. Bu açıdan özellikle mevsim geçişlerinde grip gibi hastalıklar daha yaygındır. Bu dönemde daha sağlıklı kalabilmek için vücuda omega 3, omega 9 yağ asitleri, selenyum, çinko, magnezyum mineralleri ve A, C, E vitaminlerini almak gerekiyor. Bunları vücuda kazandırmak için her birini takviye şeklinde almak oldukça zor. Bu açıdan zengin besin değerine sahip yiyecekleri tüketerek bu dönemde daha güçlü kalmak mümkün.

Bağışıklığı yüksek tutmak için sebze ve meyve tüketmek en önemli adımlardan biridir. Özellikle mevsiminde yetişen taze sebze ve meyveler sağlıklı beslenmenin anahtarıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri bu besinlerden almak münkündür. Bunun yanı sıra Omega 3 ve Omega 9 ihtiyacını karşılamak amacıyla balık, balık yağı, soya fasulyesi, keten tohumu, zeytinyağı ve fındık tüketilebilir. Beslenme düzenimizde bu yiyecekleri bulundurarak mevsim geçişlerini en hasarsız şekilde atlatabiliriz. Elbette bu faydalı yiyecekleri öğünlere dengeli bir şekilde dağıtmak da son derece önemlidir.

Mevsim geçişlerinde oluşan yorgunluk halini birtakım besinlerle alt edebilirsiniz. Örneğin rüşeym, doğal enerji kaynağı olarak bilinir. Demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bakır bakımından oldukça zengin olan rüşeym, diyetlerde de tercih edilmelidir. Lifli olduğu için bağırsak sağlığına da oldukça iyi gelir. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için bağışıklık sistemini desteklemek için tercih edilebilecek en iyi besinlerden biridir.

Özellikle mevsim geçişleri gibi hastalığa yatkın olduğumuz zamanlarda besin çeşitliliğini sağlamakta fayda vardır. Sağlıklı olmak her besin grubundan yiyeceğin tüketilmesi gerekir. Karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminleri vücuda sağlamak için besin çeşitliliğine önem verilmesi son derece önemlidir. Bu süreçte renkli tabaklar hazırlayabilirsiniz. Sebzelerin, bakliyatların, et ürünlerinin eşit şekilde öğünlerinizde yer almasını sağlayabilirsiniz. Ara öğünlerde de meyve ve kuru yemişler tüketerek her besin grubundan en yüksek faydayı edinebilirsiniz.

Mevsim geçişlerinde en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de su tüketimidir. Vücuda yeterince su aldığınızda toksinlerinizden arınır ve bağışıklığınızı güçlendirmiş olursunuz. Günde en az 2 litre su tüketerek mevsim geçişinde daha enerjik olabilirsiniz. Aynı şekilde antioksidan bakımından zengin olan ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan yeşil çay tüketebilirsiniz. Günde 2 fincan yeşil çay, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için başvurulabilecek en sağlıklı kaynaklardan biridir.

Beslenme düzeninizin yanı sıra uyku düzenini de sağlamalısınız. Özellikle sonbahar da uyku düzeni sarsılabilir. Günlerin kısalmaya başlaması, sabah uyanmayı zorlaştırabilir. Ancak erken uyuyup erken uyanmak gün içindeki enerjinizi de doğrudan etkiler. Özellikle 11:00-03:00 arası uyuyor olmakta fayda vardır.

DMCA.com Protection Status