Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır? Ketojenik Beslenme Nedir?

ketojenik diyet nasıl yapılır

Ketojenik diyet nasıl yapılır sorusu kilo vermek isteyen pek çok kişi için merak konusudur. Keto diyeti de denilen bu diyet türünde amaç karbonhidrat tüketimini sınırlandırmaktır. Yağ yakmanın daha hızlı olması ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için karbonhidrat içeren besinlerin daha az tüketilmesi önerilir. Ketojenik diyet yalnızca kilo vermek isteyenlerin değil aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenlerin de tercih ettiği bir beslenme tarzıdır. Egzersiz performansını arttırmak için de yapılmaktadır. Ketojenik diyet kısa süreli, şok diyetlerden değildir. Bir uzman eşliğinde yapıldığında çok daha iyi sonuçlar almak mümkündür. Ketojenik diyetin asıl amacı karbonhidrat bakımından dşük beslenerek vücudun enerji yakarken yağları kullanmasını sağlamaktır. Vücuda karbonhidrat alınmadığında ketozis ya da keton birikikir. Bu da vücutta bulunan glikoz içeren karbonhidratların enerji olarak tüketilmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu sayede vücut enerji olarak vücuttaki yağları yakmaya başlar.

ketojenik diyet nasıl yapılır

Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Karbonhidrat içeren besinlerin çok daha az tüketilmesi, ketojenik diyetin temelini oluşturur. Bu diyette en önemli konu, aldığınız toplam kalori miktarının %50’nin altında olmasıdır. Bu sayede karbonhidratlardan elde edilen enerji miktarı %10 seviyesine düşer. Karbonhidrat içeren besinler arasında bazı sebze ve meyveler de bulunur. Bu açıdan sıkı bir ketojenik diyet yapmak adına bu sebze ve meyveleri de tüketmemek gerekir. Ancak sıkı olmayan ketojenik diyetlerde sebze ve meyvelerin tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Ketojenik diyette kesin olarak yasak olan yiyecekler tahıl grubu, unlu mamuller, fırınlanmış yiyecekler ve bazı sebze, meyvelerdir. Ancak herkesin ketojenik diyeti uygulayışı farklı olabilir. Temelde karbonhidrat tüketimini azaltmak yer almalıdır. Bu şekilde vücudun yağ yakımını hızlandırmak hedeflenir.

Kimler ketojenik diyet yapabilir?

Ketojenik diyet programı, diğer birçok diyete göre biraz daha katı görülebilir. Belli bir besin grubunu kısıtlamak çoğu kişi için zorlayıcıdır. Bu açıdan bu diyet gibi katı kuralları olan diyetleri yapmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Karbonhidratı azaltırken protein ağırlıklı beslenme ön plana çıktığından herhangi bir sağlık probleminiz varsa dikkat etmenizde fayda vardır. Özellikle kalp ya da karaciğer hastalığınız varsa bu diyet sizin için uygun olmayabilir. Aynı şekilde böbrek yetmezliği olan, hamile ya da emzirme döneminde olanlar için de uygun bir diyet programı değildir.

Ketojenik diyeti bazı kişiler uzun süreli yapsa da hedefe ulaşıldığında bırakılması gereken diyet programlarından biridir. Çünkü beslenme uzmanları, belli bir besin grubunu tüketmeyi tamamen bırakmanın sağlık açısından zararlı olduğunu söyler. Bu açıdan karbonhidratı hayatınız boyunca hiç tüketmemeniz gibi bir durum söz konusu değildir. Bir süreliğine, ideal kilonuza ulaşana dek ketojenik diyet yapabilirsiniz. Elbette diyet sonrasında da sağlıklı beslenmeye devam etmenizde fayda vardır. Ancak hızlı kilo vermek isteyenler bu diyet programını uygulayabilir. Bu diyeti uygularken sağlığınızda herhangi bir problem olup olmadığını tespit etme adına doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

Ketojenik diyetin yan etkileri nelerdir?

Diğer tüm diyet programlarında olduğu gibi ketojenik diyette de bir uzman kontrolünde olmak önem taşır. Bu tarz diyetleri yaparken bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşmak olasıdır. Baş ağrısı, kas krampı, halsizlik, ishal, kabızlık ya da ağız kokusu gibi hafif rahatsızlıklar yaşamak son derece normaldir. Belli bir besin grubunu tüketmemeye yönelik yapılan diyetlerde vitamin ve mineraller bakımdan eksik kalmamaya özen gösterilmesi gerekir. Bitki çayları ve lif bakımından zengin beslenerek kabızlık gibi sorunların önüne geçmek mümkündür. Karbonhidrat tüketmiyor olsanız da diğer tükettiğiniz besinlerin sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekir.

DMCA.com Protection Status