Karnabahar Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

karnabahar mantısı

Karnabahar mantısı ile tanışmaya hazır mısınız? Mantı sevenlerin bu fit ve lezzetli mantıya bayılacağına eminiz. Hamur işinin yerini tutmaz demeden önce diyet programınızda bu harika yemeğe yer vermeyi deneyin, pişman olmazsınız! Öyleyse karnabahar mantısının yapım aşamasına geçmeden önce sağlığınıza ve kilo kaybetme sürecinize ne gibi faydaları olacağından bahsedelim.

Mantımızın ana malzemesini karnabahar oluşturuyor. Seveni kadar hiç hoşlanmayanının da olduğunu bildiğimiz karnabahara öğünlerimizde daha sık yer vermek için birçok sebebimiz var. Karnabahar; lif, A, B, C, K vitaminleri, manganez ve güçlü antioksidanlar içerir. Bu sayede kanser ve diğer hastalıklara karşı kuvvetli bir direnç sağlar, içeriğindeki yüksek lif sayesinde de kilo kaybetmeye ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Karnabaharın özellikle meme kanseri üzerinde oldukça olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir. Ayrıca kandaki demir emilimine de yardımcı olarak pek çok insanın şikâyet ettiği kansızlık problemine etki eder.

karnabahar mantısı

Karnabahar tüketerek güçlü kemiklere sahip olur, göz hastalıklarının önüne geçer, stres ve depresyonla savaşır ve daha düzenli bir kolesterole sahip olabilirsiniz. Diyet programınıza en büyük katkısı ise, yağ yakımını arttırması ve sindirimi düzenlemesidir. Tek sorunu fazla tükettiğinizde gaz problemlerine sebep olabilmesidir. Bu yüzden karnabaharı düzenli ve yeterli tüketerek saymakla bitmeyen özelliklerinden yararlanmakta fayda vardır.

Karnabahar mantısını yaparken kıyma da kullanacağız. Siz kırmızı et kullanmayı tercih etmeyebilirsiniz, o zaman da ete alternatif malzemeler kullanarak harika bir mantı elde edeceğinize eminiz. Kırmızı et, karnabaharın yanında özellikle günlük protein ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacaktır; esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden zengindir. Ayrıca besinlerden elde ettiğimiz demirin emiliminde önemli bir rol oynayarak kan üretimini destekler. Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynak olması da eti, tüketmeyi tercih edenler için önemli bir besin kaynağı yapar.

Karnabahar mantısında büyük geleneği bozmuyoruz ve üzerine güzel bir sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz. Sarımsaklı yoğurt, sindirim sorunlarının önüne geçen ve bağırsakların işleyişini güçlendiren en faydalı besinlerdendir. Böylece içinde sağlığa en yararlı besinlerin olduğu harika bir öğün tüketmiş oluyoruz. Öyleyse hemen yapım aşamasına geçelim.

karnabahar mantısı

Karnabahar Mantısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 200 gram kıyma (İsteğe bağlı başka malzemeler de kullanabilirsiniz.)
  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 adet soğan
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kâse sarımsaklı yoğurt

Not: Bu malzemeler 4 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.

karnabahar mantısı

Karnabahar Mantısı Nasıl Yapılır?

  1. Karnabaharları çiçeklerine ayırıp yıkayarak işe başlayın.
  2. Uygun bir tavaya tereyağı ve sıvı yağ ekleyin. Yağ ısındığında karnabaharları ekleyin ve 5 dakika soteleyin
  3. Tavaya kimyon, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyin. Başka baharatlarla da lezzetlendirebilirsiniz.
  4. Ardından 1 çay bardağı su ekleyin ve yaklaşık 10-12 dakika bu şekilde soteleyerek pişirmeye devam edin.
  5. Başka bir tavaya biraz sıvıyağ ekleyin ve kıymayı kavurmaya başlayın. Soğanları ince ince doğrayın ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  6. Pişen karnabaharları suyunu süzerek sunum tabağınıza alın.
  7. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kıymalı sosunuzu ilave edin.
  8. Karnabahar mantısı hazır! Bu tarife siz de yaratıcılığınızı konuşturup bambaşka bir boyut katabilirsiniz. Karnabahar yerine farklı sebzelerden de mantı yapmayı deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

DMCA.com Protection Status