Karnabahar Kısırı Tarifi Nasıl Yapılır?

karnabahar kısırı

Karnabahar kısırı yemeği ile tanışmaya hazır mısınız? Eminiz ki kısıra daha önce hiç bu açıdan bakmamışsınızdır. Kısır, mutfak alışkanlıklarımızda hatırı sayılır bir yeri olan yemeklerden biridir ve bu lezzeti sevmeyen çok az kişi vardır diyebiliriz. Ancak konu diyet beslenme düzenine gelince bu yemeği gönül rahatlığıyla tüketmek zordur. Biz de bu yüzden lezzeti klasik kısıra eşdeğer ancak daha hafif ve besleyici harika bir tarifle geldik. Üstelik kısır yapmak için bulgur yerine karnabahar kullanacağız. Tarifin inceliklerine geçmeden önce onu bu kadar besleyici ve sağlıklı yapan ayrıntılardan bahsedelim.

Yemeğimizin ana besin maddesini oluşturan karnabahar, turpgillerin en faydalı üyelerinden biridir. Oldukça şifalı sayılan bitkilerden biri olan karnabaharı diyet tariflerinizde mutlaka kullanmalısınız. Çünkü bu sebzenin kalorisi çok düşük miktarlardadır, buna tezat olarak da sağlığınıza birçok yararı vardır. Öncelikle içeriğindeki lif, A, B ve C vitamini miktarı oldukça yüksektir ve manganezin yanında güçlü antioksidanlar içerir.

Bağırsak hareketlerini düzenleyen en güçlü sebzelerden biri sayılır, karnabahar tükettiğinizde uzun süre tok hissedersiniz. Bu da onu diyet listelerinin başına yerleştirmektedir. Bu sebzenin kalp ve göz sağlığınıza da büyük katkıları vardır. Bağışıklığınızı güçlendirir, sizi kanser riskine kaşı korur ve enfeksiyon gibi hastalıkları engellemeye yardımcı olur. Karnabahar suyunun beyin sağlığını koruduğu ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağladığı bilinen bir gerçektir. Regl döneminde tüketilen karnabahar suyu sancıların yatışmasında etkilidir. Tüm bunların yanında karnabahar tükettiğinizde stres ve depresyon risklerini azaltmış olursunuz.

Kısır tarifimizde kullanacağımız yeşil sebzeler ise hepimizin bildiği gibi sindirim sistemini düzenlemeye katkıda bulunur. Özellikle maydanozun diyet listelerinde sıkça tercih edilmesi tesadüf değildir. Maydanoz harika bir antioksidan ve ödem attırıcıdır. Karnabahar ile birleştiğinde vitamin ihtiyacınızı kolayca karşılayacağını ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Tarifimizdeki besinlerin sağlığımıza ne gibi faydaları olduğundan bahsettiğimize göre, Karnabahar kısırının püf noktalarına geçebiliriz.

karnabahar kısırı

Karnabahar Kısırı İçin Gerekeli Malzemeler

  • 1 adet karnabahar
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet limon (damak zevkinize göre ekşilik oranını ayarlayabilirsiniz.)
  • 8-10 dal maydanoz
  • 8-10 dal dereotu
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2 yemek kaşığı kırmızı lahana turşusu (ince ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber (damak zevkinize göre farklı baharatlar ekleyebilirsiniz.)

Not: Bu malzemeler 4 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz. Lahana turşusu yerine kornişon turşu ya da çiğ kırmızı lahana da tercih edebilirsiniz.

karnabahar kısırı

Karnabahar Kısırı Nasıl Yapılır?

  1. Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve yıkayın. Ardından blenderden geçirin.
  2. Soğanı ince ince doğrayın.
  3. Zeytinyağını bir tavaya alın ve ince ince dilimlediğiniz soğanları kavurun.
  4. İki salçayı da karıştırıp tavada 1-2 dakika daha kavurun.
  5. Blenderden geçirdiğiniz karnabaharları tavaya ekleyerek 10 dakika pişirin.
  6. Karışımınız ılıdıktan sonra limon suyu, tuz ve pul biberi ekleyin ve iyice karıştırın.
  7. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince kıyın. Lahana turşusu ile birlikte kısıra ekleyin ve iyice karıştığından emin olun.
  8. Kısır temelinde bir salata gibi pek çok malzemeyle yapılabilir. Siz de bulgur yerine karnabahar kullandığımız bu tarifi çeşitlendirebilir ve farklı sebzeleri blenderden geçirerek kısırınızın ana maddesini oluşturabilirsiniz. Tarifinizi lezzetlendirmek için farklı mevsim yeşillikleri ve baharatlar tercih edebilirsiniz. Kısacası karnabahar kısırını zenginleştirmek sizin elinizde.
  9. Yemeğiniz hazır, afiyet olsun!

DMCA.com Protection Status