Diyette Tatlı Krizi Nasıl Bastırılır?

tatlı krizi

Tatlı krizi yaşamak, diyet yaparken en çok karşılaşılan sorunlardan biridir. Özellikle tatlıya düşkün olanlar için bu durum çok daha zordur. Tatlı krizleri, kilo alımını tetikleyen en önemli etkenlerden biridir. Kilo almamak, fazla kilolarınızı vermek istiyorsanız bu krizleri kontrol altına almanız gerekir. Diyet yaparken uzak durmanız gereken tatlıları tüketmek için büyük bir istek duyuyorsanız sizin için derlediğimiz bu tavsiyelerle bu durumun önüne geçebilirsiniz.  Tatlı krizlerini bastırabilmek için öncelikle sebebinin belirlenmesi gerekir. Duygusal  nedenler, hormonal değişimler, kan şekeri dengesizlikleri gibi durumlar tatlı krizlerini tetikleyebilir.

Diyette Tatlı Krizi Nasıl Bastırılır?

Peki diyet yaparken tatlı krizi nasıl bastırılır?

Sağlıklı beslenme

Öncelikle tatlı krizleriyle baş etmek için sağlıksız beslenme alışkanlıklarını bir kenara bırakmanız gerekir. Sağlıklı beslenmek, az yemek ya da tek bir besin grubunu tüketmek değildir. Tüm besin gruplarını dengeli şekilde tüketmeye özen göstermek gerekir. Yeterli miktarda karbonhidrat alımı da son derece önemlidir. Yağ, protein ve karbonhidrat oranının dengeli olması bu açıdan önem taşır. Ancak karbonhidrat içeren besinleri tüketirken basit değil kompleks karbonhidrat içerdiğinden emin olmak gerekir. Tahıl grubu, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler bu kategorinin içinde yer alır. Sağlıklı protein içeren besinler olarak et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ve süt ürünleri tüketilebilir. Sağlıklı yağ olarak ise kuru yemişler, zeytinyağı, avokado ve zeytin tüketmek oldukça sağlıklıdır. Sağlıklı beslenebilmek için lif açısından zengin olan sebze ve meyveleri de bolca tüketmek gerekir.

Ara öğün alışkanlığı

Belirli saatlerde tatlı krizi yaşıyorsanız bunun sebebi kan şekerinizdeki dengesizlikler olabilir. Bunun gidermenin en basit yolu ise ara öğün yapmaktır. Ancak ara öğünlerde bisküvi, çikolata gibi abur cuburlar tüketmemek gerekir. Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayarak ara öğünlerinize tüketebilirsiniz. Böylece iki öğün arasında kan şekeriniz düşmez ve tatlı krizi yaşamazsınız. Ara öğünlerde meyve, badem, ceviz, fındık tüketebilirsiniz. Şekersiz bitki çayları, şekersiz Türk kahvesi ya da sade filtre kahve de tüketilebilir. Yulaf ezmesi ile hazırlanan atıştırmalıklar da tatlı krizleriyle başa çıkmak için son derece idealdir.

Tarçın tüketmek

Birçok baharat, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Tarçın da bu baharatlardan biridir. Kan şekerini dengelediği bilinen tarçın, özellikle diyet yapanlar için önerilir. İçtiğiniz su ya da bitki çaylarına çubuk tarçın atabilir, yoğurda, meyvelerin üzerine ya da süte toz tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz. Böylece kan şekeriniz düşerek tatlı ihtiyacı hissetmezsiniz.

Probiyotik besinler

Kan şekerini düzenlemenin tatlı ihtiyacını kesmek için gerekli olduğu aşikardır. Bunun için yapılabilecek en doğru şeylerden biri de probiyotik besinler tüketmektir. Probiyotik besinler kan şekerini dengelemesinin yanında bağırsak sağlığını da olumlu yönde etkiler. Kefir, turşu, yoğurt gibi doğal probiyotik besinleri bolca tüketmekte fayda vardır. Bu besinleri ev yapımı olarak tercih ederseniz daha yüksek fayda görebilirsiniz.

Magnezyum açısından zengin besinler

Badem, kabak çekirdeği, fıstık, fındık ve ceviz gibi kuru yemişler magnezyum açısından oldukça zengindir. Bunların yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller ve kakao da vücudun magnezyum ihtiyacını karşılar. Vücuttaki magnezyum ihtiyacını karşılayarak tatlı krizlerinin önüne geçmek mümkündür. Kadınlarda özellikle regl döneminde magnezyum miktarı düşer. Bu da tatlı ihtiyacını tetikler. Regl öncesi ve sırasında magnezyum bakımından zengin besinler tüketmekte fayda vardır.

Hobi ve etkinlikler

Tatlı krizi yaşamanın en önemli sebeplerinden biri de can sıkıntısıdır. Gün içinde canınız sıkıldığında tatlı yeme dürtüsü hissediyorsanız bu anlarda başka aktiviteler yapabilirsiniz. Hobi edinmek, etkinlik keşfetmek bu anlarda sizi oyalayacak ve tatlı tüketme ihtiyacını geçiştirmenizi kolaylaştıracaktır.

DMCA.com Protection Status