Sumak Faydaları Nelerdir? Sumak Zayıflatır Mı?

sumak faydaları

Sumak faydaları özellikle son dönemde daha da ön plana çıkmıştır. Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biri olan sumak sayısız faydaya sahiptir. Yemeklere lezzet katmasının yanı sıra bağışıklığı güçlendirdiği de bilinen sumak ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya ne dersiniz? O halde sumak faydaları listesini birlikte keşfedelim.

sumak faydaları

Sumak nedir?

Antep fıstığı familyasına ait bir bitki olan sumak, baharat şeklinde tüketilir. Bitkinin kırmızı çiçeklerinin öğütülmesi ile elde edilen bu baharatın tadı ekşimsidir. Yemeklere lezzet katarken aynı zamanda renk de verir. Özellikle salatalarda kullanılan sumak aynı zamanda yoğurda karıştırılarak da tüketilebilir. Ülkemizde sıklıkla Akdeniz bölgesinde yetişen sumak bitkisi, özel iklim şartlarına ihtiyaç duymaz. Bu açıdan Akdeniz bölgesi dışındaki yerlerde de üretilir. Dünyanın birçok ülkesinde de yemeklerde kullanılan sumak, ekşimsi tadıyla yemeklere lezzet katar. Peki sumak faydaları nelerdir?

sumak faydaları

Peki sumak faydaları nelerdir?

  • Sumak, bol miktarda C vitamini içerir. Bu özelliği ile bağışıklığı kuvvetlendirir. Salata ya da yemeklerde bol bol sumak tüketerek vücut direncinizi arttırabilir, böylece hastalıklara yakalanma riskinizi büyük ölçüde düşürebilirsiniz.
  • Sumağın çok faydalı olmasının en önemli sebeplerinden biri antioksidan maddeler içermesidir. Bu sayede vücudu toksinlerden arındırır ve karaciğeri temizler.
  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir baharat olan sumak, kansere karşı da koruma sağlar.
  • Mide yanması, mide ağrısı, kramplar ya da şişkinlik gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Özellikle yemeklerden sonra oluşan hazımsızlık problemlerini çözmek için oldukça etkilidir.
  • Diş eti sağlığı açısından son derece faydalıdır. Sumak, antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde ağız içi yaraların da iyileşmesini sağlar.
  • Özellikle kış döneminde oluşan bademcik iltihabı gibi durumlarda boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılır.
  • Aynı şekilde hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan ateşi düşürmek için de sumak tüketilebilir.
  • Sumağın kanamaları durdurduğu da gözlemlenmiştir.
  • Sumak faydaları arasında kan şekerini dengelemesi de vardır. Bu açıdan insülin direnci ya da diyabet hastalarının da tüketmesinde fayda vardır.
  • İdrar kaçırma sorunu yaşayanlara da uzmanlar tarafından önerilir.
  • Sumak, antioksidan maddeler içerdiği ve vücudu arındırdığı için cildi de güzelleştirir. Özellikle sivilce ve sivilce lekeleri için son derece etkilidir. Düzenli sumak tüketenlerde cildin daha parlak ve canlı görünmesi muhtemeldir.
  • İştahı açtığı bilinen sumak özellikle yetersiz beslenme durumlarında kullanılabilir.

Sumak nasıl kullanılır?

Sumak, yemeklerde en çok kullanılan baharatlardan biridir. Limon ile birlikte yemeğe daha da ekşi bir tat vermek amacıyla kullanılır. Sumağın en çok kullanıldığı yerlerden biri, soğan salatasıdır. Soğanın ince ince doğranması ile elde edilen bu salataya en çok yakışan baharat sumaktır. Sumak, her türlü salataya da lezzet katar. En sevilen yemeklerden biri olan mantıda da sumak sıklıkla tercih edilir. Türk mutfağında sumağın en çok kullanıldığı yerlerden biri de turşudur. Turşu kurarken sumak da eklenir. Sumağın faydalarını daha fazla görebilmek için sumağı demleyerek çay şeklinde içmek de mümkündür. Ancak bu şekilde içmeden önce sumağın size dokunup dokunmadığını bilmenizde fayda vardır.

Sumak Zayıflatır Mı?

Sumak faydaları listesinin yanı sıra zayıflatma konusu da merak edilir. Fazla kilolardan kurtulmak isteyen birçok kişi daha hızlı yağ yakmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Sumak tüketimi de bunlardan biridir. Sumağın zayıflama konusunda en önemli etkileri vücuttaki toksinleri arındırarak metabolizmayı hızlandırması şeklinde görülür. Kan şekerini dengelemesi de açlık krizlerinin önüne geçer. Bu sayede diyet yapmayı kolay hale getirir. Ara öğünlerde yoğurdun içine sumak karıştırarak tüketmek bu etkileri görmek açısından yeterlidir. Ancak tek başına sumak mucizevi bir şekilde kilo vermenizi sağlamaz.

 

İlginizi çekebilir: Fırında Baharatlı Domates Tarifi Nasıl Yapılır?

DMCA.com Protection Status