Detoks nedir? Detoks nasıl yapılır?

detoks nedir

Kilo verme sürecinde en çok merak edilen konulardan biri de detoks nedir sorusudur. Vücudu toksinlerden arındırma yöntemi olan detoks, farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Tek tip besinleri tüketmek, meyve ve sebze suları, bitki çayları, bağırsak lavmanı ya da oruç tutmak gibi yöntemlerle vücudu toksinlerden arındırmak mümkündür. Detoks yapmanın ilk amaçlarından biri ödemden kurtulmak ve kilo kaybetmek olsa da sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için de tercih edilir. Detoks dendiğinde tüm dünyada popüler olan detoks içecekler akıllara gelir. Ancak iki farklı detoks yöntemi mevcuttur. Vücuttaki zehirli madde ya da alkolü atmak için hastane koşullarında tıbbi detoks yapılır. Bir diğer detoks ise herkesin kendi başına yapabildiği, beslenmeye dayalı detokstur. Beslenme detoksu, günümüzde en popüler olan yöntemdir. Herkesin hakkında bir fikri olan detoks ile ilgili daha kapsamlı bir bilgiye ulaşarak doğru şekilde vücudunuzu toksinlerden ve ödemden arındırabilirsiniz.

Peki detoks nedir? Detoks yapma yöntemleri nelerdir?

detoks nedir

Detoks nedir?

Detoksifikasyon olarak da adlandırılan detoks, vücuttaki zararlı ve toksik maddeleri atma amacı taşır. Kısa süreli bir arınma yöntemidir. Normal şartlarda akciğer, böbrekler ve karaciğer vücuttaki toksik maddeleri ter, idrar ve dışkı yoluyla atar. Ancak sağlıksız yaşam koşulları, düzensiz beslenme ya da çevresel faktörlerin etkisiyle vücut bu işlemi sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyebilir. İşte detoks yöntemleri vücudu bu konuda desteklemek amacıyla yapılır. Son günlerde birçok farklı detoks kürleri önerilmektedir. Ancak sizin için en uygun olan kürü bulmak ve denemek için öncelikle doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Bazı detoks programları sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Eğer ciddi hastalıklarınız varsa bu tür detoks kürlerini denemeden önce mutlaka doktorunuzdan izin almalısınız.

Detoks nasıl yapılır?

Detoks yapmanın birden fazla yolu vardır.

  • Birkaç gün süren sıvı program en sık tercih edilenlerden biridir. Sebze ve meyve suları, bitki çayları ya da detoks suları ile yapılır.
  • Antioksidan açısından zengin besinlerin yer aldığı diyetler yapmak da bir detoks yöntemidir.
  • Oruç tutmak da vücudu toksinlerden arındırmak için tercih edilebilecek bir detoks yöntemi sayılabilir.
  • Lavman ya da müshil kullanarak kalın bağırsağı temizlemek sık tercih edilmese de detoks yöntemleri arasında yer alır.
  • Hamam ya da saunaya giderek buharın etkisiyle terleyerek vücuttaki toksinlerden kurtulmak kültürümüzde sıklıkla tercih edilir.

Detoksun faydaları nelerdir?

  • Vücuttaki zararlı ve toksik maddeleri arındırmak için etkilidir.
  • Daha enerjik ve zinde olmayı sağlar.
  • Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
  • Şişkinlik, ödem ve hazımsızlıktan kurtulmak için birebirdir.
  • Kan dolaşımını düzenler.
  • Erken yaşlanmanın önüne geçer.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu demir, çinko, selenyum, bakır, manganez gibi mikro besinleri almasına yardımcı olur.
  • Vücudun stres hormonlarını iyi yönetmesine katkıda bulunur.
  • Saç ve cilt sağlığını korur.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırır.
  • Tatlı, alkol ya da kafein bağımlılığını azaltmaya yardımcı olur.

Detoks diyeti nedir?

Detoks, vücudu toksinlerden arındırırken aynı zamanda kilo vermeye de yardımcıdır. Bu yüzden kilo verme sürecinde haftada en az 2 gün detoks yapılması önerilir. Eğer herhangi bir diyet yapmıyorsanız hem sağlıklı olmak hem de kilo vermek için detoks diyeti yapabilirsiniz. Bitki çayları, detoks suları, taze sebze ve meyvelerle hazırlanmış smoothieler tüketerek bol sıvı alabilirsiniz. Beslenme düzeninizde bol bol taze sebze ve meyveler, yağsız protein kaynakları ve kepekli tahıllar tüketebilirsiniz. Birçok yerde göreceğiniz detoks diyeti kapsamında verilen diyet listelerini en fazla 1 hafta uygulamanızda fayda vardır. Sürekli olarak detoks beslenme düzenine göre beslenmek sağlık sorunlarına yol açabilir. Önemli olan sağlıklı besinleri tüketmek, su içmek, egzersiz yapmak ve zaman zaman detoks programları uygulamaktır.

DMCA.com Protection Status