Mercimekli Yoğurtlu Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

mercimekli yoğurtlu salata

Mercimekli yoğurtlu salata tarifi ile tanışmaya hazır mısınız? Yeşil mercimeği daha efektif kullanabileceğiniz nefis bir salata tarifi ile geldik. Onu kalabalık sofralarınızda rahatlıkla meze olarak değerlendirebilirsiniz belki de öğünlerinizin başrolü olur, size kalmış. Ancak diyet programınıza harika bir şekilde eşlik edeceği kesin. Çünkü diyet beslenirken amacımız olabildiğince dengeli tabaklar hazırlamaktır. Bunun için de kalori ve besin değerleriyle ilgili orantılı tarifleri tercih etmemiz gerekir.

Sağlıksız yağlardan, bize hiçbir katkısı olmayan boş kalori kaynaklarından uzak durmakta fayda vardır. Kilo kaybetmek için çok ağır diyetler yapmanın bu yüzden pek bir anlamı yoktur. Diyet beslenme, aslında olması gerektiği gibi sağlıklı ve dengeli beslenme anlamına gelir; geçmişte diyet beslenmeyi aç kalmakla ve güçten düşmekle eşdeğer bir yere koyuyorduk. Şimdiyse tek yapmamız gerekenin sağlıklı ve dengeli beslenmek olduğunu biliyoruz; bir de biraz hareket etmek. Öyleyse tarifimizin yapım ayrıntılarına geçmeden önce onu dengeli ve diyet bir öğün yapan özelliklerinden bahsedelim mi?

Mercimekli yoğurtlu salata tarifimizde kullanacağımız ana malzemelerden biri yeşil mercimek. Geleneksel mutfağımızda yeşil mercimeğin büyük bir yeri vardır. Olmalı da. Çünkü bu harika baklagil, ihtiyaç duyduğumuz önemli besin maddelerinden bazılarını içinde barındırıyor. Ayrıca oldukça hafif ve kilo vermeye de yardımcı. Yeşil mercimek harika bir protein deposudur. Demir ve folat değerleri de oldukça yüksektir ve vücudumuzun genel enerjisini yüksek tutmasını sağlayan yüksek oranda life sahiptir. Bunların dışında kas gelişimini arttırır, kolesterol seviyesini düzenler ve kan şekerini dengeler. Bu sebeplerle yeşil mercimek özellikle diyabet hastalarına sıkça önerilen besinlerdendir.

mercimekli yoğurtlu salata

Eğer düzenli ve dengeli bir şekilde yeşil mercimek tüketirseniz, kalp sağlığınız desteklenir, bazı kanser türlerine karşı korunur ve sinir sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olursunuz. Yeşil mercimeğin diyet programına da birçok katkısı vardır. Lifli yapısı sayesinde sindirimi düzenleyerek kilo vermeye yardımcı olur ve gün içinde daha tok kalmayı sağlar. Özellikle spor yapanlar yeşil mercimeğin içindeki yüksek miktarlardaki bitkisel proteini mutlaka almalıdır. Hayvansal bir protein kaynağı olmayan yeşil mercimek, daha güçlü bir bünyeye sahip olmayı daha hafif ve diyet bir yolla sağlar.

Mercimekli yoğurtlu salata tarifimizde yeşil mercimeğin tüm bu özelliklerini destekleyecek harika bir malzeme daha kullanıyoruz. Diyet bir öğünü yoğurt olmadan düşünmek zor değil mi? Yoğurt vücudumuzdaki yağları yakmamızı sağlayan ve metabolizmamızı hızlandıran en güçlü besin kaynaklarındandır.  Probiyotik özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizi korur. Bol bol protein ve kalsiyum içerdiğinden de hem vücudumuzun sağlıklı işleyişini destekler hem de tokluk ve enerji verir. Malzemelerimizden bahsettiğimize göre mercimekli yoğurtlu salata yapım aşamasına geçebiliriz.

Mercimekli yoğurtlu salata için gerekli malzemeler:

  • Yarım su bardağı yıldız şehriye
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • Maydanoz
  • Taze nane
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Tuz

Üzeri için:

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı nohut
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çorba kaşığı salça
  • Dilediğiniz baharatlar
  • Yarım su bardağı su

Not: Bu malzemeler 4 kişilik yemek tarifi için belirlenmiştir. Siz yemek pişireceğiniz kişi sayısına göre malzeme oranlarını değiştirebilirsiniz.

mercimekli yoğurtlu salata

Mercimekli yoğurtlu salata nasıl yapılır?

  1. Mercimek, şehriye ve nohutları ayrı ayrı haşlayın.
  2. Sarımsakları ezip yoğurtla bir kaba alın.
  3. Mercimek ve şehriyeleri üzerine ekleyin.
  4. Taze nane ve maydanozu ince ince kıyın, karışıma ekleyip karıştırın.
  5. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun.
  6. Üzerine nohutları, baharatları ve suyu da alıp biraz daha kavurun.
  7. Yoğurtlu karışımın üzerine alın.
  8. Afiyet olsun!

 

 

 

DMCA.com Protection Status