Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Diyet listelerinin olmazsa olmaz besinlerinden biri olan yulaf, çok eski zamanlardan bu yana insan sağlığı için kullanılıyor. Hem besleyiciliği hem de tedavi edici özelliğiyle önemli bir yere sahip olan yulaf ezmesi, son zamanlarda diyet yapan ve sağlıklı beslenenler için de önemli hale geldi. Leziz tariflerde kullanılan yulaf ezmesinin faydaları oldukça fazladır. Siz de hem kilo vermek hem de sağlıklı beslenmek için yulaf ezmesi tüketmek istiyorsanız öncesinde faydalarına göz atmayı unutmayın.

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Yulaf ezmesi nedir?

Yulaf, hayvanlara yem olarak sevilen bir tarım bitkisidir. Yulaf bitkisinin farklı iklim koşullarında yetişen çeşitleri vardır. İçeriğinde bol miktarda protein, vitamin, mineral ve lif bulunan yulaf, son zamanlarda harika bir kahvaltı besini haline gelmiştir. Hem doyurucu olması hem de uzun süre tok tutması da diyet yapanlar için en ideal özellikleridir. Protein miktarının fazla olmasıyla enerji vermesi, lif içerdiği için sindirim ve bağırsak sistemini düzenlemesi diyet sürecindeki kişiler için önemlidir. Hafif, besleyici, doyurucu ve enerji verici bir öğün için yulaf ezmesi tercih edilebilir.

Yulaf ezmesinin faydaları

  • Yetersiz beslenmeyle birlikte ortaya çıkan kas güçsüzlüklerini onarır.
  • Lif içermesi sayesinde sindirim sistemindeki yağlara tutunarak fazlasının dışkı ile atılmasına yardımcı olur. Fazla yağı vücuttan atmayı kolaylaştırdığı için kilo verme sürecinde tüketilmesi önerilir.
  • Kötü kolesterolü dengeleyerek kalp ve damar sağlığını korur.
  • Lif açısından zengin olduğu için kan şekerini dengeler. İnsülin direnci ve şeker hastalığı olanlar için oldukça faydalıdır.
  • İçerdiği melatonin sayesinde daha kaliteli uyku uyumayı destekler.
  • Spor yapanlar için kas gelişimini destekleyecek protein miktarına sahiptir.
  • Düzenli yulaf ezmesi tüketimi ile bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki gösterir.
  • Hormonlara bağlı olarak gelişen hastalıkları önler.
  • Vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olduğu için cildi daha sağlıklı, canlı ve parlak olmasını sağlar.
  • Saçlı deride yaşanan egzama, kepek gibi sorunları en aza indirir.
  • Cilt kaşıntıları, döküntüleri için de oldukça faydalıdır.
  • Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapmayı kolaylaştırır.

Yulaf ezmesinin besin değeri nedir?

Çiğ 100 gram yulafın besin değeri; 63.29 gr. karbonhidrat, 12.53 gr. protein, 7 gr. yağ, 5.43 gr. lif, 7 mg sodyum, 348 mg potasyum, 54 mg kalsiyum ve 4.61 mg demir şeklindedir. Pişmiş 100 gram yulafta ise 12 gr. karbonhidrat, 2.54 gr. protein, 1.52 gr. yağ, 1.7 gr. lif, 4 mg sodyum, 70 mg potasyum, 9 mg kalsiyum ve 0.9 mg demir bulunur.

Hem karbonhidrat hem de protein bakımından zengin olan yulaf ezmesinin içinde aynı zamanda vücut için gerekli olan demir, çinko, manganez, selenyum ve magnezyum bulunmaktadır. Minerallerin yanı sıra niasin, tiamin, riboflavin, folat, E vitamini ve B grubu vitaminleri de içerir. Tüm bu özellikleriyle vitamin ve mineral eksikliklerini tedavi etmek için oldukça faydalı bir besindir.

Yulaf ezmesi kilo aldırır mı?

Karbonhidrat içerdiği için kilo aldırdığı düşünülen yulaf ezmesi aslında kilo aldırmaz. 100 gram yulafta 370 kalori bulunur. İçerdiği bu kalorinin içerisinde karbonhidrat kadar büyük miktarda protein de bulunur. Bu açıdan kilo aldırıcı bir özelliği yoktur. %7 yağ içermesi ve lif açısından zengin olması da vücutta yağlanmanın olmaması için yeterlidir. Tahıllar, diyette de tüketilmesi gereken sağlıklı bir besin grubudur. Tahıl grubu içerisinde insan sağlığı açısından en sağlıklı olanı ise yulaf ezmesidir. Bir porsiyon yulaf ezmesi 110 kaloridir. Taze meyve ve kuruyemişlerle birlikte 250-300 kaloriye ulaşabilir. Bu da bir öğün için normal bir kalori miktarıdır. Kalori sayarken önemli olanın kalori miktarı değil tüketilen yiyeceğin besin değeri olduğunu unutmamakta fayda vardır.

DMCA.com Protection Status